1

voorwoord

Dit jaar bestaat Lidl in Nederland 20 jaar. Als derde supermarkt van het land zijn we inmiddels diep geworteld in de maatschappij. Met ruim 400 filialen, en sinds 2016 ook een webshop, zijn we elke dag bereikbaar en doen wekelijks miljoenen klanten bij ons boodschappen. Het vertrouwen dat klanten ons daarmee geven waarderen we en motiveert ons om elke dag het beste uit onszelf te halen. Dat we op een verantwoorde manier werken vinden we logisch, want we richten ons op duurzaam commercieel succes. 

De afgelopen periode hebben we hier op verschillende manieren uiting aan gegeven. Zo lees je in dit verslag meer over de opening van het duurzaamste distributiecentrum van Nederland, het tegengaan van voedselverspilling, de start van een nieuw gezondheidsplan voor medewerkers en over onze initiatieven om een gezond eetpatroon voor iedereen makkelijk en betaalbaar te maken.  

Een resultaat dat ik wil uitlichten is de groei van het aantal producten met een duurzaamheidskeurmerk. Het omzetpercentage van levensmiddelen met een duurzaamheidskeurmerk is over de afgelopen 2 jaar gestegen van 13,5% naar ruim 19%. Met andere woorden, een gevulde boodschappentas van onze klant is zo’n 40% duurzamer geworden. Van koffie en chocolade tot eieren en vers fruit. Zo dragen we samen met onze klanten bij aan een betere wereld. 

De komende tijd willen we onze klanten meer gaan betrekken bij ons duurzaamheidsbeleid. Ook in de relaties met leveranciers, maatschappelijke organisaties en overheden blijven we investeren. Dat doen we door meer met elkaar te delen en eerlijk en open te zijn over wat goed gaat en wat beter kan. Zo maken we ‘op weg naar morgen’ de juiste keuzes. 

Daarnaast luisteren we steeds vaker naar kinderen en leren we om vanuit hun perspectief naar de wereld te kijken. Dit maakt ons bewust van wat ons handelen van vandaag betekent voor morgen. De keuzes die wij vandaag maken hebben tenslotte impact op de wereld waarin zij straks leven. In dit verslag komt op verschillende plaatsen terug wat zij belangrijk vinden en van ons verwachten. 

Samen met al deze partijen laten we ons bedrijf groeien en creëren we meerwaarde voor de wereld om ons heen. We blijven stappen zetten om verwachtingen waar te maken en deze waar mogelijk te overtreffen. Elke dag opnieuw kunnen we het verschil maken. Morgen begint vandaag.

Marcel Oosterwijk,
​​​​​​​Algemeen directeur Lidl Nederland

juni 2017