4

Assortiment/
​​​​​​​Highlights

Duurzame groente en fruit

Groente en fruit nemen een speciale plek in binnen ons assortiment. Steeds meer klanten vinden gezond eten belangrijk en komen juist voor deze producten naar onze filialen. We zetten ons daarom iedere dag in voor de kwaliteit en duurzaamheid van groente en fruit. Zo zijn onze bananen en ananassen Rainforest Alliance-gecertificeerd en zijn we aangesloten bij het SIFAV. Binnen dit samenwerkingsverband werken we aan goede milieu- en sociale standaarden voor groente en fruit van ver.

We kijken natuurlijk ook naar groente en fruit van Nederlandse bodem. Een mooi voorbeeld is de ijsbergsla. Onze teler Van Dijck teelt deze sla op hydrocultuur, oftewel: op water! Dankzij deze speciale teeltechniek wordt er, vergeleken met reguliere teelt, slechts 3% van de gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Ook wordt er veel minder energie en water verbruikt. Naast ijsbergsla produceert Van Dijck ook kropsla, tricolore sla en paksoi op water voor ons.

We werken met zo’n twintig leveranciers die op Nederlandse bodem groente en fruit voor ons telen. Zij gaan allemaal zorgvuldig om met gewasbeschermingsmiddelen. We hebben afgesproken dat zij bij de teelt onder een derde van de wettelijk toelaatbare MRL-eis (Maximale Residu Level) blijven. De afgelopen periode hebben we bovendien in samenwerking met kennis- en adviespartner CLM een duurzaam landbouwplan opgesteld. Alle leveranciers hebben zich hier aan gecommitteerd. Dit betekent dat leveranciers zich bij de verduurzaming van hun teelt richten op: gewasbeschermingsmiddelen, mineralen, biodiversiteit, water en energie. Hiertoe kiezen leveranciers voor de Biologische of Milieukeur-criteria, of werken ze aan een eigen plan op maat.

Onze leveranciers bieden we ondersteuning bij de uitvoering van dit plan, want alleen door samen te werken kunnen we dit tot een succes maken. De afgelopen jaren is het aantal Milieukeur- en Biologisch gecertificeerde producten toegenomen. Met de introductie van de Biometer, een schap speciaal voor biologische groente en fruit, brengen we deze producten extra bij klanten onder de aandacht.