5

Assortiment/
Highlights

Duurzaam inkopen

De hoogste kwaliteit betekent voor ons natuurlijk dat producten lekker zijn en voldoen aan de hoogste voedselveiligheidstandaarden, maar het betekent ook dat een product kwalitatief hoogwaardig tot stand is gekomen. Door deel te nemen aan bijvoorbeeld het Initiatief Duurzame Handel (IDH), open te staan voor kennis en advies van maatschappelijke organisaties als de Dierenbescherming en te werken met onafhankelijke keurmerken als MSC en Fairtrade, zetten we met leveranciers continu een nieuwe stap. Verduurzamen doen we tenslotte niet alleen, maar samen. Goed voorbeeld is het sterk toegenomen aantal vleesproducten met één of meer sterren van het Beter Leven-keurmerk.

Binnen ons zuivelschap zijn grote stappen gezet op het gebied van weidegang van koeien, zo is alle zuivel in 1-literverpakkingen gemaakt van weidemelk. Tevens is bijna alle chocolade UTZ- of Fairtrade-gecertificeerd en komen deze keurmerken ook op veel koffie- en theeproducten terug.


We zetten deze stappen met volle overtuiging. Het kan daarom zo zijn dat wanneer een product niet langer aan onze duurzaamheidstandaard voldoet, wij ons genoodzaakt zien het product (tijdelijk) uit het schap te halen. Zo voldoet onze wildgevangen vis in de koeling en diepvries 100% aan het MSC-keurmerk voor duurzame visserij. Omdat makreel sinds eind 2013 niet meer aan dit keurmerk voldoet, zijn we met de verkoop van makreel gestopt. Hiermee is het product en de bijbehorende keten echter niet uit ons vizier, we blijven ons tenslotte altijd inzetten voor verduurzaming.

Goede oorsprong

In 2012 is Lidl gestart met het project ‘Oorsprong’. Dit project heeft als doel klanten uitgebreid te informeren over waar, door wie en onder welke omstandigheden een product is gemaakt. Middels QR-codes op de verpakking en filmpjes maken klanten op eenvoudige wijze kennis met het verhaal achter een product. Op deze manier investeren we in transparantie en het vertrouwen van klanten in onze producten.

Samenwerken in de praktijk

Binnen het project 'Oorsprong' is het Oldenlander Premium rundvlees een van de producten die centraal staat. Dit rundvlees is afkomstig van de Franse runderrassen Limousin en Blonde d’Aquitane. Lidl krijgt deze producten geleverd van het familiebedrijf Van Loon uit Best die daarvoor nauw samenwerkt met een vaste groep boeren uit de omgeving. Deze boeren werken met aandacht voor dierenwelzijn en natuurbeheer. Zo lopen de runderen een groot deel van het jaar buiten in de wei en in natuurgebieden. Behalve vers gras, eten de runderen met name regionaal verbouwd voer. Het gebruik van eiwitbronnen van ver wordt hierdoor beperkt. Deze boeren laten zien dat dierenwelzijn en natuurbeheer goed samengaan.

Beter Leven-keurmerk meest bekend bij Lidl-klant

De beschikbaarheid van producten met het Beter Leven-keurmerk neemt in onze filialen elk jaar toe. Onze klanten zien het keurmerk op vers vlees en vleeswaren, maar ook op soepen, broodsalades, kant-en-klaarmaaltijden en zelfs op knakworsten. Uit onderzoek van GfK (maart 2014) kwam naar voren dat het Beter Leven-keurmerk het meest bekend is bij Lidl-klanten. Om dit te vieren verraste de Dierenbescherming onze klanten die een Beter Leven-product kochten met een fanfare en een oorkonde!

Betaalbaar gezond

Een goede gezondheid is een rijkdom voor iedereen. Hierbij vormt gezond eten een belangrijke basis. Want hoewel een gezond eetpatroon geen garantie is voor een goede gezondheid, draagt het wel bij aan het tegengaan van overgewicht en ziektes als diabetes.

Als supermarkt met filialen verspreid over het land zijn we ons bewust van de bijdrage die wij kunnen leveren door gezond eten te stimuleren en bereikbaar te maken voor iedereen. Dat doen we door groente en fruit aan te bieden dat direct van het land naar onze filialen wordt gebracht en daardoor vers en betaalbaar is. Dit weten onze klanten te waarderen, want Lidl is al vijf jaar op rij de beste supermarkt in groente en fruit (bron: GfK Versrapport).

Daarnaast zijn we voortdurend bezig om het aandeel zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) in producten te verminderen. Hiertoe neemt Lidl deel aan het Platform Productsamenstelling dat uitvoering geeft aan het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. In dit akkoord zijn met het Ministerie van Volksgezondheid concrete doelstellingen geformuleerd, zodat in 2020 het productaanbod als geheel gezonder is. Sinds 2013 nemen we bovendien deel aan het Vinkje van Stichting Ik Kies Bewust.

Veel aandacht hebben we voor het stimuleren van groente- en fruitconsumptie onder de jeugd. Dat doen we met initiatieven als FitFoodFun-Factor, de Gezonde Traktatiebox en het wekelijks leveren van Schoolfruit. Speciaal voor kinderen hebben we Frank & Jan ontwikkeld. Deze twee figuren laten kinderen op een laagdrempelige en leuke manier kennismaken met gezond eten. In onze filialen promoten Frank & Jan de bewuste keuze onder andere bij onze ‘Snoepvrije kassa’s’. Dit zijn kassa’s waar we geen snoep meer aanbieden maar bijvoorbeeld snacktomaten, noten en gedroogde vruchten.